ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτική: Επιχειρήσεις & ESG – Το Κλειδί για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Συνέντευξη στο capital.gr των κκ Σπύρο Καψοκαβάδη, Διευθυντής, Υπηρεσίες Διαχείρισης Κινδύνων & Αντώνη Αντωνιάδη, SeniorManager, Υπηρεσίες ESG & ClimateChange της ΣΟΛ Crowe Συμβουλευτικής

A. Πως μπορεί η ΣΟΛ Crowe να βοηθήσει τις εταιρείες στις νέες απαιτήσεις του ESG στην εταιρική διακυβέρνηση;

Στη ΣΟΛ Crowe προσφέρουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις εταιρείες για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις του ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση). Παρέχουμε στρατηγικές συμβουλευτικές υπηρεσίες, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις αρχές του ESG στα πλαίσια της εταιρικής τους διακυβέρνησης. Οι ειδικοί μας αξιολογούν τις τρέχουσες πρακτικές, εντοπίζουν κενά και προτείνουν εξατομικευμένες λύσεις ώστε να επιτευχθούν οι κανονιστικές απαιτήσεις, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να ενισχυθεί η διαφάνεια. Επιπλέον, καθοδηγούμε τις εταιρείες στη διαμόρφωση σαφών πολιτικών ESG, βελτιώνοντας τις διαδικασίες αναφοράς και ακολουθώντας τις βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν τις προκλήσεις της βιωσιμότητας σε στρατηγικά πλεονεκτήματα, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητά τους σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται.

B. Πως ακριβώς εφαρμόζει σωστά μια εταιρεία τα απαιτούμενα του ESG;

Η εφαρμογή των απαιτήσεων του ESG από μια εταιρεία απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση που περιλαμβάνει το σχεδιασμό στρατηγικής, τη θέσπιση στόχων, την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων και την παρακολούθηση. Μεταξύ άλλων κάποια από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια επιχείρηση για να εφαρμόσει σωστά τα κριτήρια ESG περιλαμβάνουν:

  • Αξιολόγηση των υφιστάμενων πρακτικών που ακολουθεί η επιχείρηση στα θέματα ESG που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της.
  • Θέσπιση στρατηγικής και στόχων ESG με ορισμένο χρονικό ορίζοντα.
  • Δημιουργία συστημάτων για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των επιδόσεων σε κάθε τομέα και χρήση κατάλληλων δεικτών (KPIs) για τον έλεγχο της προόδου.
  • Εκπαίδευση των αρμοδίων, αλλά και γενικότερα του προσωπικού γύρω από τα θέματα ESG που αφορούν την επιχείρηση.
  • Ενσωμάτωση των θεμάτων ESG στην εταιρική κουλτούρα της επιχείρησης και υιοθέτησή τους από όλους τους εργαζόμενους.
  • Διαφανής επικοινωνία των επιδόσεων τους σε θέματα ESG προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
  • Συνεχής διαβούλευση με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την αποτύπωση των προτεραιοτήτων τους.
  • Παρακολούθηση των κανονιστικών εξελίξεων στα θέματα ESG και έγκαιρη προσαρμογή σε αυτές.
  • Τακτική αναθεώρηση των στρατηγικών και πρακτικών της για να διασφαλίσει τη συνεχή βελτίωση της επίδοσής της στα θέματα ESG.

Η αποτελεσματική εφαρμογή των κριτηρίων ESG προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως η βελτίωση της φήμης της εταιρείας, η μείωση κινδύνων, η πρόσβαση σε κεφάλαια από επενδυτές που δίνουν έμφαση στη βιωσιμότητα, και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πελατών και των ενδιαφερόμενων μερών.

C. Πως συνδυάζεται το ESG με τις ανάγκες της εταιρείας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος;

Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ ESG, εταιρείας, κοινωνίας και περιβάλλοντος πάμε να αναλύσουμε ξεχωριστά κάθε πυλώνα:

  • Περιβάλλον (E)

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία για τη μακροπρόθεσμη ευημερία του πλανήτη μας. Η κοινωνία στις μέρες μας απαιτεί από τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τους φυσικούς πόρους υπεύθυνα και να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Μέσω των πρακτικών ESG, οι εταιρείες ανταποκρίνονται στην κοινωνική πίεση για υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στο περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προστασία της βιοποικιλότητας και στη διατήρηση των φυσικών πόρων. Παράλληλα όμως, η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών πρακτικών όπως η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών και η ορθολογική διαχείριση αποβλήτων μπορεί να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος για τις ίδιες τις εταιρείες.

  • Κοινωνία (S)

Η κοινωνία επιθυμεί δίκαιες συνθήκες εργασίας, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και ίσες ευκαιρίες για όλους. Οι εταιρείες που υιοθετούν ισχυρές κοινωνικές πολιτικές συμβάλλουν στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης κοινωνίας, ενώ βελτιώνουν τις σχέσεις τους με τις τοπικές κοινότητες. Αν και φαίνεται ότι η κοινωνική διάσταση επικεντρώνεται στους ανθρώπους, συνδέεται έμμεσα με το περιβάλλον, καθώς οι κοινωνίες που ευημερούν έχουν περισσότερες πιθανότητες να επενδύσουν στη βιωσιμότητα και τη μείωση της ρύπανσης. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αποτελούν το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο κάθε εταιρείας. Επενδύοντας, λοιπόν, στη σχέση μαζί τους και στη θέσπιση καλής εργασιακής κουλτούρας ενισχύεται η ίδια η επιχείρηση μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας.

  • Εταιρική Διακυβέρνηση (G)

Η καλή διακυβέρνηση προωθεί τη διαφάνεια, την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων και τη μείωση των κινδύνων. Οι εταιρείες που υιοθετούν ισχυρές πρακτικές διακυβέρνησης (π.χ., ανεξαρτησία διοικητικού συμβουλίου, καταπολέμηση της διαφθοράς) αποκτούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, βελτιώνουν την εταιρική τους φήμη και εξασφαλίζουν σταθερή ανάπτυξη. Η σωστή διακυβέρνηση εξασφαλίζει ότι οι αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον λαμβάνονται με υπευθυνότητα και μακροπρόθεσμη σκέψη, ενώ η διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με γνώμονα τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή η κοινωνία αναζητά διαφάνεια και υπευθυνότητα τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τις κυβερνήσεις. Μέσα από το ESG, οι εταιρείες μπορούν να βελτιώσουν τη φήμη τους και να συμβάλουν σε ένα σύστημα που προάγει την ηθική επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

Ο συνδυασμός του ESG με τις ανάγκες των εταιρειών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος δημιουργεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που ενισχύει την μακροπρόθεσμη επιχειρηματική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την προστασία τους περιβάλλοντος.

D. Ποιοι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις κατά την εφαρμογή του ESG;

Η εφαρμογή του ESG συνοδεύεται από αρκετούς κινδύνους και προκλήσεις για τις εταιρείες. Μια σημαντική πρόκληση είναι το αρχικό κόστος και οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση των πρακτικών ESG, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι εταιρείες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων, καθώς και στη διαχείριση πιθανών αντιθέσεων μεταξύ βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών στόχων και μακροπρόθεσμων στόχων ESG. Παράλληλα, τα πρότυπα αναφοράς για το ESG δεν είναι πλήρως τυποποιημένα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ασυνεπείς πρακτικές αναφοράς μεταξύ κλάδων και εταιρειών. Αυτή η έλλειψη τυποποίησης καθιστά δύσκολη την αξιολόγηση των επιδόσεων των εταιρειών από τα διάφορα ενδιαφερόμενα. Η νέα οδηγία για την εταιρική βιωσιμότητα (CSRD) προσπαθεί να επιλύσει το συγκεκριμένο θέμα και να τυποποιήσει, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα στοιχεία ESG που δημοσιεύουν οι εταιρείες. Και αυτή όμως, με τη σειρά της, όπως κάθε νέα οδηγία/νομοθεσία κρύβει αρκετές προκλήσεις.

E. Πως επηρεάζονται οι επενδυτές και οι πελάτες από την εφαρμογή του ESG στις εταιρίες;

Οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο επενδύουν όλο και περισσότερο σε εταιρείες που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις σε θέματα ESG, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές οι εταιρείες τείνουν να αποδίδουν καλύτερα μακροπρόθεσμα. Σε αυτήν τη νέα τάση οι επενδυτές επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τη βιώσιμη ανάπτυξη επενδύοντας σε εταιρείες που έχουν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές βλέπουν τις εταιρίες με ισχυρές πρακτικές ESG ως καλύτερα προετοιμασμένες να διαχειριστούν μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως ρυθμιστικές αλλαγές, περιβαλλοντικούς κίνδυνους και κοινωνικά ζητήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι πελάτες γίνονται όλο και πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τις βιώσιμες και ηθικές πρακτικές μιας εταιρία, με πολλούς να προτιμούν να υποστηρίζουν μάρκες που ευθυγραμμίζονται με τις ηθικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές τους αξίες. Για παράδειγμα, στη βιομηχανία της μόδας, οι καταναλωτές αναζητούν ολοένα και περισσότερο προϊόντα τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνα ως προς τις εργασιακές συνθήκες κατασκευής τους.

Συνοψίζοντας, εφαρμόζοντας καλές πρακτικές στα θέματα ESG, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρότερες σχέσεις με τους επενδυτές και τους πελάτες τους, ενισχύοντας την αξιοπιστία τους, καθώς και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

F. Σε τι βαθμό βελτιώνεται η εταιρική διακυβέρνηση από το ESG;

Το ESG ενισχύει σημαντικά την εταιρική διακυβέρνηση προωθώντας η διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιοπιστία της εταιρείας. Οι εταιρείες που ενσωματώνουν το ESG στις δομές διακυβέρνησής τους δημιουργούν ισχυρότερους μηχανισμούς εποπτείας, οδηγώντας σε καλύτερη διαχείριση κινδύνων και λήψη αποφάσεων. Οι πρακτικές ESG καλλιεργούν μια κουλτούρα ευθύνης, διασφαλίζοντας ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι εκτελεστικοί διευθυντές προτεραιοποιούν τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας έναντι των βραχυπρόθεσμων κερδών. Επιπλέον, με την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην επιχειρηματική λειτουργία, οι εταιρείες ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών, μειώνουν τον κίνδυνο κανονιστικών παραβάσεων και εξασφαλίζουν ότι παραμένουν ανταγωνιστικές σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.